Polisens svaromålsbricka

m/74 svaromålsbricka 1

Polisen har och har haft ett förmannasystem där det finns exakta regler om vem som är förman. Det finns bl.a olika befälsgrader men även olika befattningar/funktioner inom graden.

Om man tillfälligt går i svaromål för högre befattning/funktion man själv innehar så blir man till den högre befattningen/funktionen tillförordnad eller tf som det förkortas. Tex en polisassistent går i svaromål som yttre befäl vilken normalt har graden polisinspektör. Polisassistenten blir då tf yttre befäl och skall då bära en svaromålsbricka på höger bröstficka. Detsamma gäller även annan polisinspektör som normalt inte innehar funktionen yttre befäl.

Bilden visar svaromålsbricka m/74 med emaljerat polisvapen på 45mm rund förgylld bricka med nål och numrering på baksidan från Sporrong. m/74 finns i två variationer som syns på den rundade kanten samt märkningen på baksidan där den äldre varianten har texten RPS samt nummer i stor text, medan den modernare brickan har mindre text och numrering samt den skarpare ytterkanten. Exakt när denna ändring kom har inte polisman.se någon uppgift om.

Innan m/74 fanns m/54 som mer eller mindre var identisk med efterföljaren. Förutom den uppenbara skillnaden på framsidan med ofärgat polisemblem så var baksidan onumrerad. I övrigt samma storlek.

m/54 svaromålsbricka
m/54 svaromålsbricka

1992 tillkom ytterligare två brickor, yttre befäl och vakthavande befäl. Dock skall dessa inte blandas ihop med svaromålsbrickan. Dessa brickor är rena funktionsbrickor och skall bäras av Yttre befäl respektive Vakthavande befäl på höger ficklock. 1992 ändrades svaromålsbrickan igen med enda ändringen att färgen byttes från emalj till färg.

Yttre befäl
Yttre befäl
Vakthavande befäl
Vakthavande befäl
Polismärke målat m/92?
(foto:polisinsignier.se)

Före 1954 då m/54 började användas fanns det lite fler variationer. De allra flesta städer använde dock modell 26 där även graden man var tillförordnad till syntes i en krans runt brickan och rött i kronan för kommissarie. Dessa har inte polisman.se i sin samling men har lånat vissa bilder från www.polisinsignier.se

tf biträdande överkonstapel m/26
tillförordnad överkonstapel
tf kommissarie m/26
(foto:polisinsignier.se)

Innan reglementet 1926 fanns det en uppsjö med olika varianter där varje stad bestämde sin egen stil.

1 svar på “Polisens svaromålsbricka

  1. Dennis säger:

    Tack för en mycket trevlig ochgivande sida. För kännedom existerar m/74 av nyare modell med skarpare kant även utan numrering. Tyvärr har jag heller ingen kännedom om när förändringen skedde.

    Mvh
    Dennis

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna websida använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du användningen av cookies.