Näpo kust

Historien bakom ett polismärke finns nästan aldrig. Här kommer en liten anekdot om Näpo kust lokala polismärke.

Näpo kust bildades 1994 i samband med näporeformen. Fyra medarbetare i den lilla orten Skelleftehamn vid bottenvikens kust där man samarbetade med kustbevakningen, sjöräddningen och tullen.

2005 fick man nya lokaler och ville profilera sig med ett eget märke. Marint tema var ju en självklarhet och en kompassros diskuterades.

Nån kände en kvinna från Holland i byn Byske som hade en brodyrsymaskin och frågade om hon kunde göra 12 st märken, tre märken var.

Resultatet blev detta minst sagt ovanliga lokala polismärke. På bilden nedanför syns märket på en av medarbetarna på en husrannsakan. Skinnjackan m/92 användes fortfarande i den karga blåsten från bottenviken med dåvarande polismästares godkännande.

Husrannsakan pågår.

Ett märke i en samling blir så mycket mer med lite historia bakom.

3 svar på “Näpo kust

 1. Roger Lampinen säger:

  Mycket intressant info. Bra att veta för framtiden.. ?

  Svara
 2. Mattias Wallström säger:

  Men så kul att se denna sida. Det är första gången. Det råkar vara jag på bilden, ett knarksök kring 2015, det var du som har sidan som kontaktade mig om märket alltså. Jag vet att jag gav bort ett till till en annan intressent.

  Vi var nöjda med skinnpajen i det sista utförandet. Med dubbla tunna ullfrottetröjor under gick det bra ned mot -30. Den klarar en hagelsvärm på relativt nära håll faktiskt. Jag har haft den på kommenderingar söderut ganska nyligt också. Ett bra klädesplagg. Bosse, Anna och Roffe har gått i pension allt eftersom, och jag lämnade hamn i början av oktober 2023 efter 18 år därute .Man kastar ju inte bort en kompis så min har jag kvar över stolen mitt nya tjänsterum.

  Märket fick vi förstås betala själva och jag vill minnas att det var kring 200:-/ märke.

  Fortsatt lycka med samlandet din polishistoriska sida!

  / Matte Wallström, Utr.jouren Skellefteå

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna websida använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du användningen av cookies.